WTW ventilatie

WTW ventilatie

Een van de maatregelen op weg naar een duurzame woning is het installeren van een WTW ventilatie. Dit systeem zorgt er onder andere voor dat je altijd schone lucht in je woning hebt en 365 dagen per jaar kunt genieten van een comfortabel leefklimaat.

Wat is WTW ventilatie?

De afkorting WTW staat voor ‘warmteterugwinning’ en is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij gebruik van WTW-ventilatie kan de gebruikte, warme lucht eenvoudig worden afgevoerd en wordt de warmte hiervan overgebracht naar de verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem naar binnen het huis in stroomt. Een WTW unit houdt de luchtstromen in je woning in balans, waardoor dit ook wel balansventilatie wordt genoemd. Ook staat het systeem bekend onder de naam ‘ventilatiesysteem D’.

Zomers koel en ‘s winters warm

Net als bij een mechanische ventilator voert het WTW systeem vervuilde lucht af, maar voert daarnaast ook verse lucht aan. De warmte van de vervuilde lucht wordt door de warmtewisselaar overgedragen aan de verse buitenlucht, zodat deze op temperatuur is bij het binnenstromen van de woning. De uitgaande en inkomende luchtstromen komen hierbij niet met elkaar in aanraking. Vervelende, koude luchtstromen in huis zullen verleden tijd zijn. In de zomer werkt dit juist andersom, waardoor het systeem voor enige verkoeling kan zorgen.